T-Kampusz

Építészet
Budapest IV.
Terv
142 230 m2
ZED

Kampusz fejlesztési tanulmányterv

A tervezési terület egy IV. kerületi ipari zóna, amit zárványként körbe nőtt a rohamosan fejlődő nagyvárosi infrastruktúra. A tanulmányterv erre a területre egy egyetemi kampusz létesítését hivatott megvizsgálni, annak minden szükséges kiszolgáló egységét figyelembe véve.

A megközelíthetőség alapos tanulmányozását követően két főbejárati szituáció kapott hangsúlyt, amiket összekötve kialakult egy sétány, amely bevezeti az idelátogatókat a terület közepe felé. Erről a promenádról mind a három (oktatás, szállás, sport) fő funkció könnyedén elérhető.

A tömegközlekedés szempontjából meghatározóbb Fóti út felé (a telek északi oldalán) kaptak helyet az oktatási célú épületek. Ezek a középületek kívülről szoros térfal hatását keltik, ugyanakkor belül, az épületek között hatalmas, nyitott terek kerültek kialakításra.
A csendesebb Lachner György u. felé a telepítés lecsillapodik, és szellősebbé válik. Ezen az oldalon kaptak helyet a kollégiumok.
A terület keleti oldalára pedig egy sokkal zöldebb beépítési móddal kerületek elhelyezésre a sportolási és pihenési célú funkciók. Ezekkel szoros összefüggésben egy tó kialakítása fontos koncepcionális pont volt. A víz körüli fásítás és változatos növényvilág pedig nagy szerepet játszik a vasutak felől érkező zajok csillapításában is.