Göd

Építészet
Göd
Terv
870 m2
M-T Invest Kft
ZED
ZED

Irodánkat két, egymás melletti telken álló, többlakásos társasház vázlattervének és engedélyezési tervének elkészítésére kérte fel a Beruházó. A társasházak tervezési helyszíne Göd, a Nemeskéri-Kiss Miklós úti temető melletti nemrégiben felparcellázott terület. A telek közvetlen közelében lakóházak (szabadon álló családi házak, és kisebb léptékű társasházak), a temető és a Gödi melegvízű strand található.
Mindkét telekre egy-egy három lakásos lakóépületet szeretne építeni, azonos építészeti eszköztárral.

A beépítésnél fő szempont volt a minél privátabb hátsó kertrészek kialakítása, így egy U alakú tömb született, aminek köszönhetően a középső, visszahúzott lakásnak is megfelelő méretű saját kertje lehet.
Az épület tömege visszafogott, kubusszerű, a településképi illeszkedéshez szükséges szempontokat szem előtt tartva, de mégis kicsit új szemlélettel alakítva a környéken megszokott 3-4 lakásos társasházi tömböt.
Magastetős, oromfalas. A tető a tömegalakítás egyik legmeghatározóbb eleme, a játékos formálás egyben lehetőséget ad arra, hogy a három külön rendeltetési egységet egyértelműen kijelölje, és egy egyszerű eszközzel egyéni karaktert adjon nekik.
A lakásokhoz tartozó bejáratokat három, a tömegből visszahúzott fedett-nyitott közlekedőn keresztül lehet megközelíteni. Az épület racionális, merőleges szerkesztésű, többnyire zárt tömeg.

 A külső anyaghasználat általános helyen festett törtfehér vakolat. Ez alól kivételt képeznek a kiemelt megkülönböztetett homlokzati helyek, amik valamilyen tömegalakítással is mindig együtt járnak: földszinti visszahúzott tömeg a bejáratok, garázskapuk környékén; és a nem járható zöldtetők.