Magic Wall

Belsőépítészet
Budapest
Megépült – 2019
Szépművészeti Múzeum
ZED

A Szépművészeti Múzeumba tervezett installáció a fiatalabb korosztályt hivatott közelebb hozni a múzeumhoz.
A belépőjegy megvásárlását követően, a Márványcsarnokba lépve pillanthatjuk meg ezt a hatalmas kijelzőt, amin a múzeum teljes adatbázisa elérhető a látogatók számára. Hozzáférünk a kiállított tárgyak fotóihoz, leírásához, megnézhetjük pontos pozíciójukat a múzeumban, véleményezhetjük, valamint megoszthatjuk a közösségi média különböző felületein.

A Szépművészeti Múzeumba tervezett 21 db kijelzőből álló, 14,4 méter hosszú, összefüggő érintőfelületű kijelző a világ legnagyobb Magic Wall szerkezete. A nagyméretű interaktív fal megrendelői kérésre diszkrét megjelenést kapott, nem kíván hivalkodni. Ez a mentalitás érhető tetten az installáció térben való elhelyezésében, formaalkotásában és anyaghasználatában egyaránt. A szerkezet a terem szélén, a falhoz tolva kapott helyet. Ez a pozíció számos okból előnyös; elektromos megtáplálása nem okoz bonyodalmat, önmagában állékony szerkezet tud lenni, szabadon hozzáférnek a látogatók. Mivel nem osztja két részre, nem uralja a termet, a helyiség továbbra is otthont adhat különféle rendezvények számára.
Méretei a terem adottságainak figyelembevételével kerültek meghatározásra. Szélessége a felette húzódó galéria szélességével azonos, magassága pedig a kijelzők kényelmes használatának és a szerkezet optimalizálásának együttes eredménye. Mivel a kijelzők esetleges cserélhetősége is fontos tényező, a szerkezet mélységének egyik meghatározó szempontja a hátulsó szervízjárat optimális szélessége.
A védett környezet miatt az egyik legnagyobb kihívást a szerkezet kiborulás elleni rögzítése jelentette. A szerkezet a burkolatok és padozat megbontása vagy rongálása nélkül, a padozat alatti aljzatbetonba került rögzítésre. Az installáció burkolata sötét szürke, matt üvegburkolat, mely szintén a hivalkodás elkerülése végett került kiválasztásra. A teljes felületű ragasztásnak köszönhetően pedig tartós, időtálló anyag, és esetleges törés esetén sem balesetveszélyes.