MOL

Bim, Kiviteli tervezés
Tiszaújváros
Tervezés alatt – 2020
4 000 m2
KÉSZ Zrt., ZED
ZED
ZED

FER Létesítményi Tűzoltóság

A tervezési terület a MOL-Petrolkémia iparterületen található. Az érintett területen jelenleg meglévő ipari épület és iparvágány található, amelyek elbontásra kerülnek. A terület közművesített.
A tervezett épületkomplexum egy kétszintes üzemcsarnokból, és egy hozzá kapcsolódó háromszintes tűzoltóságból áll. Bár az épületek egységes megjelenést adnak, mind szerkezetileg, mind funkcionálisan elkülönülnek egymástól. 
A tervezett épület a 4 oldalról körülhatárolt építési telek közepén, szabadonálló módon helyezkedik el, az északi oldalon nagyobb összefüggő zöldfelületet megtartva. 
A tervezési területet 4 oldalról meglévő úthálózat veszi körül. A Petrolszolg és a tűzoltóság közlekedési rendszere teljesen elválasztott. A FER tűzoltóság tűzoltó gépjárműveinek számára az épületen belül 11 db áthajtós rendszerű szerállás kerül kialakításra, amelyek előtt megfelelő méretű manipulációs tér biztosítja a szükséges vonulási útvonalat. A kisebb gépjárművek és az egy db mentőautó tárolása szintén az épületben kap helyet. Az irodai dolgozók számára a déli oldalon 12 db 2,5*5,0 m méretű beállóhely kerül kialakításra.  A létesítmény belső udvara a nyugati irányból közelíthető meg tolókapun keresztül. 
Az épület megjelenése jellemzően ipari épület. A két eltérő funkciójú épületrész egymáshoz kapcsolódva, a funkcionális igényeket figyelembe véve, de egységes megjelenésű. Az épület külső burkolata szendvicspanel rendszerrel készül, vb lábazati elemekkel. A 276 m hosszú épület homlokzatát a bejárati rendszerhez igazodva eltérő színű burkolatok, előtetők tagolják, a főbejáratnál nagyobb felületű függönyfal rendszer készül.
Az iroda A FER épületrész teljes tervezésében vett rész a KÉSZ Zrt. együttműködésével.