P32

Építészet
Balatonfüred
Terv
485 m2
Tima Zoltán, KÖZTI
ZED

Divatgyűjtemény és alkotóház - meglévő villaépület rekonstrukciója és bővítése új épületszárnnyal

 

  1. második felében építészirodánk felkérést kapott a „Katti Zoób Divatgyűjtemény és Alkotóház” projekt épületeinek tervezésre, mely két önálló telken és épületben jön létre Balatonfüred központi részén (Petőfi Sándor utca 32. és Zsigmond utca 2.).

 A Petőfi Sándor utca 32. sz. alatt álló - közel 100 éves - villaépület évek óta funkció nélkül áll a város szívében.

Historizáló, neobarokk építészeti stílusban épült, néhol jellegzetesen túldíszített részletekkel. Díszes, üvegezett verandája finom osztású üveg betétekkel tagolt, az emeletén terasz. Manzárd jellegű tetején míves tetőablakok vannak.
Eredetileg lakóház volt, legutóbb étteremként üzemelt. Rekonstrukciójával és bővítésével jöhet létre a kiállítótér és alkotóház funkciójú épület. A telken a villaépület mellett egy földszint és tetőtér szintekkel rendelkező szállásépület is található, mely a bővítés során elbontásra kerül. Az épületek jelenleg használaton kívül vannak.
A fejlesztés célja itt a villaépület felújítása és bővítése, kortárs kiegészítése olyan módon, hogy az épületegyüttes megfeleljen a projekt tematikához illeszkedő és azt kiszolgáló funkcionális, téri, esztétikai elvárásoknak.

 A villaépület és bővítményének tervezett közösségi, közcélú funkciói: multifunkciós, variálható terek kialakítása szükséges, melyek az alábbi funkcióknak felelnek meg:

  • a DIVATGYŰJTEMÉNY tematikus bemutatása, valamint kapcsolódó, időszakos vendég-kiállítások befogadása.
  • az ALKOTÓHÁZ képzéseinek, gyakorlati foglalkozásainak helyszíne, ahol a divatipar mesterségeit a gyűjtemény ipartörténeti relikviáin keresztül lehet tanulmányozni.

Tervezett térfunkciók:

  • A pinceszinten: mosdók, ruhatár, kiszolgáló funkciók biztosítása szükséges elsősorban.
  • A villaépület földszintjén és a kortárs kiegészítés földszintjén, galériaszintjén: kiállító- és közösségi tér, ami egyben alkalmas kiscsoportos előadások, rendezvények befogadására, egyben a mesterkurzusok gyakorlati foglalkozásainak helyszíne is.
  • Szükséges egyben biztosítani teret a látogatók fogadására (fogadótér, megérkezés, jegyváltás helyszíne, ahol a múzeumshop funkció is elhelyezendő – ez utóbbi külön helyiséget nem igényel)
  • Emelet: divattörténeti könyvtár, szerszám- és eszköz gyűjtemény, archívum.
  • Kert: rekreációs funkciók, esetleges kiterjesztett, szabadtéri kiállítótér.