RMA

Építészet
Róma
Terv
Külgazdasági és Külügyminisztérium
ZDA - Zoboki Építész Iroda
ZED
DDS - Demeter Design Studio

RMA - Római Magyar Akadémia

A Külgazdasági és Külügyminisztérium a Római Magyar Akadémia épületegyüttesének teljes körű felújításával és rekonstrukciójával bízta meg a ZDA – ZOBOKI Építésziroda Kft-t, mint generál tervezőt.

A római Falconieri-palotát 1927-ben vásárolta meg a magyar állam, hogy abban egy kulturális központot - tudományos és művészeti akadémiát - hozzanak létre. Szükség volt műtermek kialakítására is a szobrászok és festők részére. Ezért született a döntés, hogy a palota telkének északnyugati sávján, a Palazzo épületétől független műterem-házat (Palazzina) emeljenek, amelyben a műtermek mellett kisebb lakások kialakítására is sor került.

A megbízás célja feltárni a két épületből álló épületegyüttes jelenlegi működésének funkiconális és egyéb műszaki, örökségvédelmi problémáit, és a Megbízóval egyeztetve javaslatot tenni a jövőbeli működésre, mely mind funkcionálisan, mind kulturális kihasznál-tságában, és a műemléki szempontokat is figyelembe véve visszaemeli az épületet az azt megillető helyre.

A teljes projektet a műemléki komplexitás, a kutatások engedélyeztetése és lebonyolítása, illetve az épületek jelenlegi állapotának legalizálási folyamata okán két ütemre bontottuk a tervezés során:

  • ütem: Palazzina épülete
  • ütem: Palazzo épülete, a kapcsolódó kertek

Irodánk az első ütem engedélyezési- és kiviteli terveinek elkészítésében vett részt.