ZS2

Építészet
Balatonfüred
Kivitelezés alatt
360 m2
Közti Zrt. - Budapest
Tima Zoltán, KÖZTI
ZED

Kiszolgálóépület - meglévő villaépület rekonstrukciója és bővítése új épületszárnnyal

 

  1. második felében építészirodánk felkérést kapott a „Katti Zoób Divatgyűjtemény és Alkotóház” projekt épületeinek tervezésre, mely két önálló telken és épületben jön létre Balatonfüred központi részén (Petőfi Sándor utca 32. és Zsigmond utca 2.).

 A Zsigmond utca 2. a Petőfi Sándor és a Zsigmond utca találkozásánál lévő saroktelek, melyen jelenleg egy 1940-es években épült polgári villaépület áll. Jelenleg az épület használaton kívül van.
A múlt század villaépítészetének egyedi hangulatú villaépülete ez, amely helyi védelem alatt áll. Az épület részben alápincézett, kéttraktusú, földszint fölött tetőtér található az egyszerű nyeregtetős tetőfelépítmény alatt.
Az épületegyüttes az eredeti lakófunkciótól eltérően egyéb funkcióknak is helyet adott. Az ezzel együtt járó átépítések elsősorban a belső tereket, illetve a tornácos homlokzati szakaszt érintették. Az épület korabeli tervei várhatóan a háború során elvesztek, így eredeti terveket az épületről nem találtunk.

 Az épület jelenlegi állapota:

A kétszintes, 270 négyzetméteres, leromlott állapotú, védett épület felújítással, bővítéssel, célirányos korszerűsítéssel és berendezéssel alkalmas helyszínné válhat a gyűjtemény szakszerű raktározására és az attrakció üzemeltetéséhez szükséges egyéb kiszolgálóhelyiségek biztosítására. Falazott szerkezet, eredeti vagy eredetihez hasonló nyílászárókkal. Közbenső födémei fa födémek. A függőleges közlekedés vasbeton lépcsőkön történik. Tetőszerkezete fa, cserép héjazattal fedett. Külsőleg vakolt, dekoratív festéssel burkolt, letisztult falfelületekkel rendelkezik. Az épület helyi védettségű besorolással rendelkezik.

Az épület egy része elbontásra kerül, azért, hogy a funkcióváltásnak - bővítéssel - eleget tudjon tenni. 

 Tervezett közösségi, közcélú funkciói: 

  • Speciális raktár, értéktár a gyűjtemény nem kiállított tárgyai részére
  • Iroda, koordinációs központ
  • Apartman, szolgálati lakás a vendégoktatók számára (max 4 db)

 Az épület térfunkciói:

  • A gyűjtemény folyamatos növekedése miatt, valamint a tárgyak szakszerű raktározásra érdekében célszerű az épületet bővíteni egy műtárgyraktár hozzáépítésével.
  • Földszint: Iroda, koordinációs központ, tárgyaló
  • Emelet: Apartman, vendégoktatók, előadók számára
  • Bővítmény: műtárgyraktár